Műtét utáni teendők

 
 

Mikor kaphat kedvencem enni, inni? Kérjük, hogy csak akkor adjon kutyájának enni, illetve inni, ha már teljesen felébredt, ezt a legegyszerűbben onnan tudja megítélni, hogy egyenesen, célirányosan jár. Amíg kába, az állat félrenyelhet, megfulladhat.

Mit ehet a kutya a műtét után? Fontos, hogy a kutyus széklete a műtét után puha maradjon. Érdemes konzervtápokkal, tésztával, rizzsel etetni a műtétet követő időszakban. Csontok etetését nem csupán ebben az időszakban, hanem általában is ajánlatos elkerülni.

Hogyan fogja érezni magát a műtétet követően? A kutyus a műtét napján, valamit az utána következő napon bágyadt, étvágytalan lehet. Amennyiben fájdalmai vannak, kérjen állatorvostól tanácsot!

Mennyi ideig tart a gyógyulás? A kutyus a műtét napján, valamit az utána következő napon bágyadt, étvágytalan lehet. Ezt követően azonban közérzete, viselkedése a megszokott lesz. A műtétet követő második - harmadik napon arra kérjük a gazdikat, hogy kedvencükkel jöjjenek el egy kontrollra. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a kutyussal, illetve a műtéti heggel minden rendben van-e. Általában a műtétet követő nyolcadik napon kerül sor a varratszedésre. Ez nem fájdalmas, csupán egy kicsit kellemetlen művelet.

Hol töltse kedvencem a gyógyulásig terjedő időszakot? Fontos, hogy a kutyus a műtét utáni első éjszakát fűtött, szobahőmérsékletű helyiségben töltse. Mivel az altatás miatt hőháztartása ilyenkor még nem működik megfelelően, kihűlhet, de akár meg is fagyhat, ha a szabadban, vagy éppen megszokott kutyaházában tölti az éjszakát. Az ezt követő napokban arra kell ügyelni, hogy a kutya viszonylag száraz, tiszta helyen legyen, hogy a műtéti sebet sár, föld, por, vagy éppen különféle növényi részek (tűlevél, tövisek, toklászok, stb.) ne irritálják.

Mozgás, vagy szobafogság? A mozgás mindenképpen jót tesz a kutyusnak. Azonban kérjük, hogy a varratszedésig kerüljék az intenzív mozgást, ugrálást, kúszás-mászást.

Milyen teendőim vannak a sebbel kapcsolatban? A műtéti heget egy ezüst színű fertőtlenítő védőréteggel vonjuk be a műtét után, így további fertőtlenítésre, sebkezelésre nincs szükség. A műtétet követően a kutyára felhelyezünk egy ún. gallért, mely megakadályozza abban, hogy hozzáférjen a sebhez, nyalogassa, vagy éppen kiszedje a varratokat. Ez a gallér mindig legyen rajta, amikor Ön nem tud rá figyelni, vele foglalkozni. Evéshez – iváshoz, sétához természetesen le lehet venni. Érdemes emellett egy pólót feladni a kutyusra oly módon, hogy a póló ujjaiba bújtatjuk bele a lábait, a nyakkivágásba a farkát. A két mellső lábnak érdemes egy-egy lyukat vágni. Ily módon védhetjük a műtéti sebet a szennyeződésektől, mechanikai behatásoktól, és a kutyus még a gallér peremével sem fogja tudni vakarni a heget. A seb a műtétet követő harmadik napon kezd el viszketni. Ez a normál gyógyulási folyamat része, de a kutyus ebben az időszakban fokozott odafigyelést igényel, hogy ne vakarja ki a sebet.

Mit tegyek, ha valami nincs rendben? Ha úgy érzi, hogy kedvencének fájdalmi vannak, testhőmérséklete megemelkedett, a műtéti heg váladékozik, begyulladt, vagy szétnyílt, kérjük, azonnal vegye fel a kapcsolatot velünk. Amennyiben bármilyen további kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Dátum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendelési idő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Napok

-1

A műtét napja

1

2

3

4

5

6

7

8

Tudnivalók

A műtét előtt 12 órával tilos az evés, 3-4 órával előtt pedig már az ivás is.

Az etetéssel-itatással várjuk meg a teljes ébredést.

A kutyus bágyadt, étvágytalan lehet.

Kontroll

A seb elkezd viszketni, ez a normál gyógyulási folyamat része, a kutyus nagyobb odafigyelést igényel.

 

 

 

 

Varratszedés

 

Vissza

 

Kezdőlap

 

 
 
 

Weboldal készítés

Állatfotózás